Selecteer een pagina

Achter de schermen bij BlogQueen… zijn jullie niet ontzettend nieuwsgierig hoe het hier allemaal verloopt. Ik vind het in ieder geval altijd ontzettend leuk om te lezen (of zie) hoe het er achter de schermen bij een bepaald blog of bedrijf aan toe gaat. Heerlijk om ook eens te beschrijven als je een lekker los bericht wil.

Hoe doe je dat toch?

Als ik vertel over deze challenge, dan kijken veel mensen me aan met zo’n blik van ‘ben je gek geworden’. Iedere dag een tip delen, daar vinden ze allemaal wat van. De afgelopen twee maanden variëren de reacties van ‘waar haal je toch al die onderwerpen vandaan?’ tot ‘ waarom zou je al je kennis gratis’ weggeven?’ Daar heb ik natuurlijk aan het begin van deze challenge al over geschreven in ‘Dagelijks bloggen; gedachte achter mijn challenge’.

Waar op dag twee nog riep dat je vooruit moet werken, gaat me dat zelf wat moeilijker af. Juist nu mijn mailbox vol loopt met de ene na de andere leuke klus (denk aan cursus bloggen verzorgen, website en social media van ondernemers onder de loep nemen, bloggen in opdracht, social media beheren van stichting en ook nog eens de leukste teksten voor publiekstijdschriften schrijven), lukt het me niet om al wat artikelen klaar te hebben liggen. Aan de ene kant vind ik dat ook helemaal niet erg. Ik ben een echte deadlinewerker en geniet ook van het schrijven van deze tips. Maar het is natuurlijk minder ideaal dat ik nu – vrijdagavond 23.48 – deze tip schrijf. Voor deze tip heb ik zelfs mijn wekker om 05.30 uur gezet. En dan moet je weten dat ik echt geen ochtendmens ben; ik ben een nachtdier. Maar als je het zo druk hebt, heb je ook je slaap echt nodig. Tja, deze openhartigheid hoort natuurlijk ook bij zo’n kijkje achter de schermen.

Glimlach en paniek

In de tips geef ik jullie natuurlijk al adviezen vanuit mijn eigen ervaring. Zo werp je natuurlijk eigenlijk iedere dag wel een kleine blik achter de schermen bij BlogQueen. De grote glimlach op mijn gezicht kun je je dan ook vast wel indenken als ik weer een ingevulde Blogspiratie tag voorbij zie komen. Wat geweldig dat zoveel bloggers dit al op hebben gepakt. En dat we nu zelfs internationaal gaan. Echt zo gaaf. Hoe een tip, die je besluit zelf uit te voeren dan toch zo’n boost voor je blog kan betekenen. Hierdoor hebben al veel bloggers namelijk BlogQueen ontdekt. Erg leuk ook om dan in de statistieken te zien dat zo iemand echt even alle tips van de afgelopen maanden langsloopt. En zo’n bezoekerspiek, zoals bij de BN’ers en de seksbloggers, geeft ook altijd een kick.

Maar een blik achter de schermen zou niet eerlijk zijn als het alleen maar een halleluja verhaal is. Omdat ik nu vaak last minute m’n tips schrijf en af en toe mijn agenda met krabbels niet kan vinden, of een tip gewoon even te bewerkelijk is voor de tijd die ik nog heb, is hier soms ook sprake van lichtelijke paniek. Waar zal ik het nu over hebben… Gelukkig heb ik op de School voor Journalistiek dan snel leren schakelen en kan ik vrij vlot onderwerpen bedenken. Maar tussen bedenken en uitvoeren zit soms ook nog verschil. Zo zat ik hier bij de cijfers blog als een malle te Googlen, omdat ik gewoon een link naar die uitleg wilde hebben. Ja, dat kost dan wel veel tijd.

Heb je nu meer bezoekers?

Gelukkig werkt het dan om even een blik te werpen op de bezoekerscijfers of de aantallen volgers op social media. De groei gaat geleidelijk, maar iedere maand stijgt de lijn nog steeds. Dat hou ik netjes bij in mijn schriftje, zodat ik aan het eind van het jaar ook echt een grafiek kan laten zien van hoe het gegaan is. Als ik bijvoorbeeld naar bezoekers kijk die via Google binnenkomen dan was dat de eerste maandag eigenlijk bijna niks. Nu wordt ook dat aantal steeds hoger.

Ik zie daarnaast de betrokkenheid groeien, zo wordt er nog steeds veel gereageerd op de tips. Erg leuk om te horen hoe andere bloggers tegen het onderwerp aan kijken, maar ook op Facebook en Twitter volgen interessante interacties. Zo leer ik natuurlijk mijn doelgroep ook weer beter kennen en kan ik ook tips schrijven die nog beter aansluiten bij jullie wensen.

Achter de schermen bij jouw blog of bedrijf?

Maar genoeg over mij. Ja, het blijft heerlijk als je zo lekker aan het schrijven ben, zonder dat daar een heel technisch verhaal achter hangt. Dan is daar ook weer die valkuil dat het stuk wel aan de lange kant wordt. Dus ik hoop dat je nog niet afgehaakt bent. Nee, was je zo nieuwsgierig naar mij? Gelukkig maar, want jij kunt natuurlijk ook eens een kijkje achter de schermen bij jouw blog of bedrijf publiceren.

Zakelijk
Kun je je bedrijfsproces mooi in beeld brengen, dan zou je dat bijvoorbeeld via een plog kunnen doen. In een heel technisch verhaal hebben lezers vaak geen zin, maar als je bijzondere machines hebt draaien is het natuurlijk wel indrukwekkend om dat te zien. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt ervoor kiezen om een bijzondere dag uit te lichten, zoals ik al bij de agenda-tip schreef. Of  je deelt maandelijks gewoon even wat leuke nieuwtjes. Word je veel geïnterviewd deel dan niet alleen de uiteindelijke tekst of video, maar schrijf ook eens over wat er allemaal bij komt kijken. Ontwerper? Neem ons dan mee achter de schermen in je atelier. Heb je een winkel, schrijf dan eens over het inkoopproces of toon er foto’s van via je social media. Want zo’n blik achter de schermen kun je daar natuurlijk ook perfect geven. Je zou dan op je blog die berichten van Instagram, Facebook of Twitter kunnen delen (klik op de naam van het sociale media en ontdek meteen hoe je dat doet).

Persoonlijk
Zo’n blik achter de schermen is voor de persoonlijk of niche-bloggers niet eens zo gek. Gewoon een aantal voorbeelden van hoe bekende bloggers dat doen:
De 80ste (!) behind the scenes van ByDagmarValerie
Nina’s eetdagboek van februari biedt kijkje achter de schermen bij Chicks Love Food
Mijn eerste jaar als reisblogger van Lisette van Travellust
Beautygloss office makeoverbloggen_tips_achter-de-schermen-backstage