Selecteer een pagina

Vooraf schrijven zal voor veel bloggers niet nieuw zijn. De meeste bloggers plannen namelijk vooruit. Professionele bloggers hebben vaak tientallen berichten klaarstaan. Op die manier kunnen ze – ook als op dat moment te druk zijn om te bloggen – toch gewoon een interessant bericht plaatsen.

Dat soort berichten schrijf je dan op een rustig moment. Misschien wel op zo’n dag als vandaag. Grote kans dat je nog vakantie hebt of een vrije dag hebt genomen om de jaarwisseling en het weekend te overbruggen. Een mooi moment dus om er eens goed voor te gaan zitten en die berichten te schrijven waarvan je ooit zei ‘daar moet ik nog iets mee’. Zo’n tekst over een onderwerp waarvan je zegt ‘dat is mijn ding; hier zullen mijn lezers ook van genieten’. Je kunt er vervolgens voor kiezen om een bericht als concept op te slaan, maar je kunt ‘m ook al inplannen. Dan gaat ie online op het moment dat jij hebt aangegeven.

Nog geen tijd om volledige berichten te schrijven, dan kun je natuurlijk ook alvast onderwerpen bedenken om over te schrijven. Ik heb hierin mijn eigen werkwijze. Als ik een onderwerp bedenk, maak ik daar een concept-bericht van. Het onderwerp zet ik daarbij in de titel. Heb ik een bericht geschreven dan plan ik ‘m in en zet de datum in een ouderwetse agenda. Daarin noteer ik ook andere belangrijke zaken, zoals acties – later deze dag gaat er één online – en afspraken met commerciële partijen. Naast die agenda heb ik ook nog een mapje met allerlei interessante knipsels uit kranten en tijdschriften. Ook deze inspireren mij op zo’n vooruit schrijf dag. Je kunt hier ook één van de vele – zelf te printen – blogplanners voor gebruiken. Kijk maar eens op onze Pinterest.

Digitaal zijn er ook mogelijkheden voor zo’n blogkalender of contentplanner zoals het ook wel eens wordt genoemd. Ik ontdekte via het eerste blog van deelnemer Aukje de handige plugin Edit Flow. Laura van Blogaholic heeft hier een interessant artikel over geschreven.

(En voor de gebruikers van Facebook: in de besloten groep hebben we het ook over planners gehad. Klik hier om de discussie te lezen). 

bloggen_tips_365dagen_blogplanner_blogkalender_vooraf_schrijven