Selecteer een pagina

Notitieboekje of een notitie-app is echt onmisbaar voor bloggers. Als ik de ingevulde blogspiratie-tags lees dan zie ik echt dat heel veel bloggers hier gebruik van maken. Omdat ik deze week toch vooral handige tools aan het delen ben, dacht ik: laat ik eens wat notitietools op een rijtje zetten.

Notitieboekje of app?

Zelf ben ik wel van het soort dat overal losse briefjes met onderwerp-krabbels heeft slingeren. Maar ik heb van Patty Golsteijn geleerd dat het voor je rust (soms beter te omschrijven als: voor de chaos in je hoofd) beter is om te werken met een app waar je al je ideeën verzameld. Schrijf je liever van je af; kies dan één notitieboekje uit dat je altijd bij je hebt. Bedenk je altijd goede ideeën voor het slapengaan, dan leg je ‘m ook gewoon op je nachtkastje. Dan heb je dus ook één plek voor je idee.

Zet die ideeën trouwens niet in hetzelfde bestand (of notitieboekje) als je to do lijst; want dan wordt de chaos alleen maar groter. Nee, zet dan eens in de zoveel tijd op je to do lijst dat je je ideeën nog eens doorneemt. Daar kun je bijvoorbeeld om de week een moment voor blokken in je agenda. Op dat moment kun je dan ook vooruit schrijven voor een drukke periode.

Met deze apps heb je geen notitieboekje nodig:

Er zijn verschillende apps die ervoor zorgen dat je echt geen notitieboekje meer nodig hebt. Nu kan in natuurlijk ellenlange handleidingen gaan schrijven of je gewoon verwijzen naar de sites die er al uitgebreid over hebben geschreven. Ik heb voor die laatste optie gekozen.

  • Evernote wordt in Nederland bijvoorbeeld door ruim één miljoen mensen gebruikt. Wereldwijd zijn dat er honderd miljoen. Klik hier voor een handleiding.
  • Wunderlist is recent grondig onder handen genomen, waardoor het er nu een stuk rustiger uit ziet. iCulture heeft daar gister een artikel over geplaatst. Als je deze link bezoekt, kun je ook een start-filmpje bekijken.
  • Voor de echte Google-gebruiker is er Google Keep, de notitie-service van Google. Ook ideaal voor ieder die smartphone heeft die op Android draait.
  • Remember The Milk zou je ook als notitie-lijst kunnen gebruiken, maar dit werkt meer als een to do. Als je je notities als een to do wil inzetten. Dus op die ene dag over dat onderwerp schrijven, dan is dat wel erg handig.

Gebruik je zelf een handige notitie-app, laat dan een reactie achter.

Dit doe ik ook:

  • Een boodschap inspreken, bijvoorbeeld met de dictafoon op mijn iMac, maar ook met de gratis app (je kunt het programma ook aanschaffen) van Dragon. Deze app heeft spraakherkenning, waardoor ie de ingesproken tekst meteen uitschrijft.
  • Voor de Apple-gebruikers: ik werk zelf met Notities op mijn Mac. Die heb ik vervolgens gesynchroniseerd met zowel mijn iPhone als iPad, waardoor ik in hetzelfde bestand kan werken. Zo doe je dat.
  • En nog zo’n handigheidje waar je geen speciale notitie-app voor nodig hebt voor de WordPress-gebruikers. Als ik iets bedenk, maak ik gewoon een concept artikel aan. Dat kan op mijn pc, maar ook iPad of iPhone via de WordPress-app.

bloggen_tips_365dagen_notitieboekje