Selecteer een pagina

Blogspiratie Tag! De titel zegt waarschijnlijk al genoeg; ook ik heb mijn eigen vragenlijst bedacht. Met de 365 dagen challenge wil ik mijn lezers inspireren; daar hoort dan natuurlijk ook een inspirerende tag bij. Daarnaast ga ik een overzicht maken, zodat mijn lezers ook alle inspirerende antwoorden van de andere bloggers kunnen lezen.

Waarom een tag? Dat heb ik eerder uitgelegd in mijn blog tip. Ook heb ik een overzicht gemaakt van tags.

Regels blogspiratie tag

Blogspiratie: vragen & antwoorden

Volop inspiratie of loop je vaak tegen het zogenaamde writer’s- of bloggers block aan?
Natuurlijk heb ik daar ook wel eens mee te maken, maar ik moet zeggen dat ik daar vooral last van krijg als ik een saaie tekst moet schrijven. Ik heb in mijn jaren als journalist ontzettend veel ondernemers geïnterviewd en die gesprekken waren niet altijd even spannend. Als je daar dan ook nog eens een verhaal van moet maken, dan is dat een pittige klus. Een eerste opdracht voor een bekende opdrachtgever (ik schreef bijvoorbeeld voor tijdschriften als Flair, Grazia en Viva) werkt in mijn geval ook nog wel eens verlammend. Zeker als ik er ruim voor de deadline aan wil beginnen. Ik ben wat dat betreft een echte deadline-werker. Moet een tekst over een uurtje online? Geen probleem; ik heb jarenlang teksten voor een regionale dagblad geschreven. Moest ik ’s avonds nog een bijeenkomst bijwonen waar het verslag de volgende dag van in de krant moest; dat betekende dat ik vliegensvlug te werk moest gaan. Daar pluk ik nog steeds de vruchten van.

Als de woorden even niet uit je vingers komen; hoe voel jij je dan?
Als de deadline nog niet in mijn nek hijgt, dan maak ik me niet druk. Wordt het steeds later en moet ik ’s avonds (of zelfs ’s nachts) nog aan de slag met mijn blogtip van zes uur ’s ochtends, dan ga ik echt in standje ‘stoor mij nu even niet’. En dan kan ik wel eens bitchy uit de hoek komen als er vervolgens allemaal vragen uit een andere kamer komen. Als je iets goed wil uitleggen, zoals bij de Google Analytics-artikelen (ps. er volgen er nog meer) dan heb je daar wat mij betreft echt opperste concentratie bij nodig. Nee, dan kan ik geen stoorzenders gebruiken. Zit ik echt tegen de deadline aan – en dat is best bizar met de informatie van net in je achterhoofd – dan kan ik heel gefocust en zen zo de woorden er uit rammen. Niemand haalt mij dan uit mijn concentratie.

Hoe blijf je gefocust tijdens het uitwerken van een bericht?
Focus… Ik hoor Patty Golsteijn nu in New York lachen. Dat was namelijk niet mijn sterkste punt tot ik haar leerde kennen. Had het geluk dat ik een coachingstraject won, zodat ik drie maanden met haar mocht werken. Daardoor is er veel veranderd. Het blijft moeilijk om de social media afleiding te weerstaan; zeker als ik het verder niet zo druk heb. Maar die durf ik ook te blokkeren (over SelfControl schreef ik hier al). En ook m’n stats op Google Analytics checken, blijft zo’n dingetje. Dat doe ik altijd op mijn mobiel; die heb ik dit weekend als test eens aan mijn lief gegeven. Kijken of ik dan wat meer tot rust kom. Maar voor langere teksten werkt voor mij 25 minuten full focus werken, 5 minuten rusten (bijvoorbeeld even rekken-strekken, maar vooral geen social media en smartphone checken), erg goed.

Welke brainstorm-techniek zorgt gegarandeerd voor blogspiratie?
Voor mij werkt het maken van een woordenwolk nog steeds erg goed. Gewoon een groot vel papier voor mijn neus en dan woorden noteren. Wat komt er bij me op als ik denk aan ‘bloggen’, of gerichter ‘google analytics’. Geen woord is dan te gek; later kijk ik wel wat ik er mee kan. Voor de blog5 ben ik zo gestart in een concept berichtje; voor ik het weet had ik zo vijftig ideeën. Tja, dan heb je het jaar al bijna vol. Met zo’n concept post moet je trouwens wel oppassen, want voor je het weet duw je op publiceren en zo’n kladje hoeven je lezers natuurlijk niet te zien.

Helpt muziek je ook als je blogspiratie zoekt?
Ik weet dat heel veel creatievelingen het fijn vinden om met muziek op de achtergrond te werken. Dat ze door sommige nummers echt in een inspiratie flow kunnen komen. Dat heb ik zelf eigenlijk niet. Ik werk dan ook het liefst in een stille kamer. Enige geluid dat je hier dan ook hoort zijn mijn vingers die over het toetsenbord vliegen en de klok die zachtjes tikt. Net of ik mijn gedachten zo beter kan horen. Weet niet of anderen dit herkennen? Als ik niet meteen iets hoef uit te werken en het puur om blogspiratie qua onderwerpen gaat, dan kan een mooi Nederlandstalig of Vlaams album wel wat met me doen. Zo’n nummer als Kvraagetaan van de Fixkes bijvoorbeeld, zit vol met blogideeën

Waar ontstaan de beste ideeën?
Helemaal tot rust kom ik aan het water. Gelukkig hoef ik alleen de voordeur uit te stappen en dan kan ik mijn rondje rond de plas al beginnen. Op onze sloep kan ik alles nog beter loslaten; zeker als de meeste boten alweer naar de haven zijn gevaren en wij ronddobberen op een stille plas. Slecht weer dan loop ik naar zolder en kijk naar de luchten die boven het water hangen; Nederland is wat dat betreft ook prachtig met donkere regenwolken op komst (ja, ik zie ook liever zon, maar dan ben ik in de meeste gevallen al buiten). Daarnaast kan ik mijn dromen ook heel goed onthouden. Als ik een wat vreemder onderwerp zoek, dan kan ik putten uit verschillende ideeën die mijn hoofd zijn binnengedrongen tijdens mijn laatste uurtje slaap. Mijn man vertrekt namelijk eerder naar z’n werk en dan mag ik van mezelf nog even wegdoezelen. Dat zijn de beste momenten om tot bizarre ideeën te komen.

In welke inspirerende omgeving werk je graag?
Ken je de Openbare Bibliotheek in Amsterdam al? De OBA is echt het walhalla als je wel wat blogspiratie kunt gebruiken. Ze hebben een gigantische tijdschriften- en krantenafdeling. Daar kan Issuu niet tegenop. En dan al die boeken. Je kunt er gewoon binnenlopen en heerlijk aan het werk gaan. Ik vind er een heel fijne vibe hangen; ik ben daar in ieder geval heel productief. Nee, aan blogspiratie daar geen gebrek. Ik kom meestal thuis met drie, vier a4-tjes vol met ideeën.

Heb jij ook een ware ‘blogbijbel’ op je bureau staan voor als je het even niet weet?
Wat blogboeken betreft, valt het eigenlijk wel mee. Ik schreef natuurlijk al over ‘Het boek met alle gespreksonderwerpen’ en verder heb ik hier ‘Bloggen als een pro’ van Elja Daae (must read!!!), ‘Van idee naar Tekst’ van Karel Witteveen en het ‘Handboek Tijdschrift‘ liggen. Maar daar heb ik voor mijn challenge nog niet speciaal doorgebladerd. Dat zal zeker nog komen; want 365 tips is niet niks. Op mijn verlanglijstje staan verder nog drie boeken waar ik ook al heel veel goede dingen over heb gelezen ‘Blog boek’ van Kelly Deriemaecker, ’Schrijven kreng!’ van Lisette Jonkman en ‘Masterclass Ondernemen’ van Annic van Wonderen. Nu BlogQueen steeds beter staat, wil ik ook meer tijd nemen om boeken over bloggen en creatief schrijven lezen. Natuurlijk zal ik de recensies hier plaatsen.

Welke bloggers inspireren jou?
Nu hoop ik natuurlijk dat jij hier BlogQeen schrijft… Zelf volg ik vooral de nodige bloggers, omdat ik op de hoogte wil blijven van wat er speelt. Omdat ik niet de zoveelste blogger wil zijn die over technische blog-zaken blogt, heb ik gekozen voor het creatieve vlak. Wat dat betreft put ik op dit moment echt uit mijn jarenlange ervaring als blogger voor verschillende sites. Personen die mij altijd wel inspireren heb ik natuurlijk wel. Zo worden de tweets van @Hermaniak vaak door mij tot favoriet gemaakt. Deze online Consultant & Blogger deelt gewoon heel interessante berichten over social media, marketing, bloggen en aanverwante zaken. De tips van BlogAholic en LisanneLeeft lees ik ook altijd, omdat zij allebei de onderwerpen heel helder bespreken. Hier op BlogQueen lezen ook veel beginnende bloggers mee, dan is het fijn om naar een duidelijk bericht te kunnen linken. En de Blogpraat-club mag ik in deze ook niet vergeten; iedere maandag om 20.00 uur bespreken zij zoveel interessante blogzaken. Dat zorgt altijd weer voor een hoofd dat tolt van de ideeën en mogelijke verbeteringen aan de site.

Hoe zit het met andere bijzondere inspiratiebronnen?
Uitleg: Ik kan eindeloos vragen stellen over je inspiratiebronnen, maar als er na de bovenstaande vragen nog iets of iemand ontbreekt dan moet dat wel een heel bijzondere inspiratiebron zijn. Bijvoorbeeld een persoon die in een aparte vraag in het zonnetje mag worden gezet.
Nu volgt er wat mij betref echt zo’n cliché-antwoord – maar met de toelichting schud ik je hopelijk meteen weer wakker. De personen in mijn omgeving wil ik hier nog even benoemen. Dan denk ik niet alleen aan familie en vrienden, maar ook aan de mensen die ik interview, ondernemers die ik spreek bij netwerken en leeftijdsgenoten die ik bij verschillende initiatieven ontmoet. En dan zijn het meestal niet de zoetsappige gesprekken die mij inspireren. Nee, juist als iemand echt voor opschudding zorgt door een harde uitspraak, gaat mijn radar meteen aan. Juist die opmerkingen waar ik mij over verbaas, zorgen voor de beste persoonlijk stukken. De vragen die me tijdens mijn cursussen worden gesteld, zijn trouwens ook een fijne bron van blogspiratie. Als je zelf ergens als jaren mee bezig bent, wil je nog wel eens blind worden voor bepaalde zaken. Dank denk je ‘dat weet iedereen toch’. Dan is het fijn dat ik ook persoonlijk contact heb met mijn doelgroep.

Onderstaande afbeelding koos ik uit voor de ProjectPostief-tag op Instagram. De tekst die ik toen schreef, geeft mijn drive nog beter weer. Daarnaast de vrijheid, het water en natuurlijk ik als kapitein van onze sloep. Ja, als ik daar sta, of de woorden lees, dan kan ik ieder bloggersblock weer aan.

Blogspiratie_tag_blogqueen_bloggen_inspiratie

Ik nomineer:

Heb ik je niet genomineerd, maar wil je wel graag meedoen aan deze Blogspiratie Tag? Zoals je eerder hebt gelezen, is dat geen enkel probleem. Laat je wel een linkje achter? Dan kan ik ook jouw blog meenemen in het Blogspiratie-overzicht. Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden.