Selecteer een pagina

Deadlines alleen voor journalisten? Nee! Als blogger heb je er ook ontzettend veel aan. Ik hoor veel bloggers klagen, omdat ze zolang over één post doen. Maar als je je steeds laat afleiden door nieuwe berichten op social media, of door je omgeving, dan werk je ook niet efficiënt. Stel daarom voor jezelf een deadline en hou je daar ook aan.

Natuurlijk ben je best wat tijd kwijt aan het schrijven van een goede blogpost. Schrijf je een review, dan moet je het product natuurlijk ook nog testen. En wil je een achtergrondartikel schrijven dan zul je ook moeten researchen. Maar beperk dit wel voor jezelf. Heb je jezelf geen deadline gegeven, dan zit je voor je het weet tot diep in de nacht te zoeken en tikken. Met een deadline beperk je dat echt. Daarnaast train je jezelf ook om sneller te schrijven. En echt dat hoeft helemaal geen gevolgen te hebben voor de kwaliteit van je berichten. Je moet jezelf ook een beetje blijven uitdagen. Maak wel een reële inschatting. Als je de tijd te scherp zet dan loop je namelijk het risico dat je blokkeert en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Researchen & uitwerken

Werk je verspreid over een aantal dagen aan één bericht, dan adviseer ik je om die uren – als het mogelijk is – toch samen te voegen. Stel dat je drie avonden aan een bericht werkt, dan moet je twee avonden er toch weer in komen. Zeker als je de ene avond aan het researchen bent en de andere dag dan schrijft. Dan kun je beter gewoon meteen doorschrijven. Voor die uitwerking geef je jezelf dan bijvoorbeeld een deadline van nog maximaal een uur.

Nu weet ik dat ik als journalist natuurlijk in het voordeel ben. Schrijven is tenslotte mijn vak, maar denk jij dat ik de eerste berichten op hoge snelheid schreef? Nee hoor, dat duurde ook echt wel wat langer. Stel daarom een reële deadline. Heb je al eens bijgehouden hoelang je over een bericht doet? Start daar dan mee. En vraag jezelf dan af of je je veel laat afleiden door social media of door je omgeving thuis of op kantoor. Je kunt er dan voor kiezen om iets aan de afleiding te doen; op een ander moment bloggen bijvoorbeeld. Of echt zorgen voor volledige focus. Online afleidingen zijn beter tegen te houden. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen om een programmaatje als Self Control te gebruiken. Klik hier trouwens om een interessant artikel te lezen over hoe de smartphone en social media ons brein bezet houden.

Dit werkt voor mij

  1. Vaste tijd stellen waarop mijn blog dagelijks online staat. Het moest dus echt om 06.00 uur er zijn.
  2. Een leeg bureau (of opgeruimde tafel) zorgen voor meer focus.
  3. Researchen en meteen uitwerken.
  4. Maximaal 25 minuten volledig gefocust werken zonder ook maar enige vorm van afleiding (telefoon op stil, online in extreme gevallen op SelfControl). Daarna vijf minuutjes pauzeren. Even wat drinken pakken en weer gaan. Dank voor deze wijze les Patty Golstein.
  5. Reële  inschatting maken. Je weet hoe snel je schrijft; er kan altijd iets misgaan. Dus geef jezelf wel iets meer tijd. Zet je de deadline te scherp dan loop je namelijk het risico dat je blokkeert.

Is een deadline die je met jezelf afspreekt voor jou geen deadline? Dan kun je ervoor kiezen om een afspraak te maken met een proeflezer. Op tijdstip X heeft hij of zij dan de tekst in zijn of haar inbox. Of wat ik collega-journalisten ook zie doe: maak afspraken met andere bloggers dat je elkaar hierin scherp houdt.

bloggen_tip_365dagen_deadline_schrijven_bloggers_sneller_focus