Selecteer een pagina

Reageren op een spraakmakende blogpost… Natuurlijk doe je dat. En dat hoeft niet zo zeer in de comments onder dat bericht. Als jij er het nodige over te zeggen hebt; waarom zou je dan zelf geen bericht schrijven? Je ziet dit nu volop gebeuren als reactie op de vetrollen-column van Marianne Zwagerman op Elle.nl. Om je een beeld te geven, heb ik onderaan dit bericht verschillende reactie-blogs op een rijtje gezet.

Zwijgen of reageren?

Maar wanneer besluit je nu om te reageren? Of zijn er ook momenten waarop je beter kunt zwijgen? Laten we voorop stellen dat het bericht dat jij schrijft een aanvulling moet zijn op de discussie. Heb je niets toe te voegen, dan kun je net zo goed zwijgen. Kies je er namelijk wel voor om een bericht te schrijven waarin je eigenlijk precies hetzelfde zegt dan begeef je je op copycat-terrein en daar wil je als blogger echt niet zijn. Ben je het met de spraakmakende blogpost eens. Maar kun je vanuit je professie nog meer achtergrond informatie geven, dan schrijf je natuurlijk wel een bericht.

Heb je een heel ander standpunt, dan is reageren de juiste beslissing. Gooi dan niet met modder, maar strooi met feiten. Maak er een helder verhaal van. Een blog waarin andere tegenstanders zich ook kunnen vinden. Deel je tegengeluid op social media en wie weet word je bericht ook veelvuldig gedeeld. Dat is namelijk het voordeel van op een heel populair bericht reageren.

Reageren betekent ook opletten

Dit schreef ik natuurlijk ook al in tip 35 ‘discussies’. Alleen had ik het toen echt over het reageren op een discussie die onder een blogbericht ontstaat. Kies je ervoor om te reageren met een bericht, let dan wel goed op. Je kiest als blogger dan namelijk wel een heel duidelijke kant. Sluit die kant aan bij je doelgroep of misschien zelfs bij het standpunt van je bedrijf, dan is er geen probleem.

Heeft je doelgroep er weinig mee, dan kan het ook wel eens tegen je werken. Als je namelijk heel duidelijk een kant kiest, geef je je lezers ook de kans om dat te doen. Tja, en je wil je fans natuurlijk ook niet tegen je in het harnas jagen.

Deze bloggers reageren op Marianne Zwagerman

Het idee voor de blogpost van vandaag is ontstaan door de vele blogberichten die ik voorbij zag komen in reactie op de vetrollen-column van Marianne Zwagerman. Met de bezoekerscijfers van Elle zal het wel goed zitten op dit moment; wat komen er een reacties op dat bericht. Ik heb er een aantal verzameld. Dan kun je zien hoe andere bloggers dat doen.

Heb jij een blog gelezen waarvan je dacht: daar moet ik op reageren? Gebruik die dan vandaag ter inspiratie.

bloggen_tips_365dagen_reageren