Selecteer een pagina

Discussies online daar moet je je eigenlijk niet in mengen… Ze kunnen namelijk eindeloos doorgaan. Maar waarom ze niet als inspiratie gebruiken? Als je op een bepaalde blog een artikel hebt gelezen waar veel weerstand kop komt, dan mag je best een oordeel over deze discussie schrijven. Natuurlijk allemaal in het nette.

Hier spot je discussies

Besluit je om discussies van een bepaalde blog of site te gebruiken in de berichten op je blog, vergeet dan niet te linken naar het bericht. Dan weten je lezers ook waar je op reageert. Misschien verbaas je je wel over de reacties die een fashionblogger krijgt op haar outfit. Lijkt het soms niet op internetpesten… Ik weet dat er bloggers zijn die op een gegeven moment echt de mogelijkheid om te reageren bij een bericht uitzetten, omdat het te ver gaat.

Waar je verder goede discussies kunt vinden, is de website van De Telegraaf. Daar wordt ontzettend veel gereageerd op de berichten waar dat kan. Kijk bijvoorbeeld naar de reacties op de blog over Boer Geert uit Boer Zoekt Vrouw. Daar heeft een andere site vervolgens weer een bericht van gemaakt… Tja, mijn stijl is het niet. Maar het past precies in het format van deze site. Op deze manier gaan zij ook mee op de hype…

Waarom ik niet fel in discussie ga

Natuurlijk geef ik mijn mening ook online. Komt er een reactie op mijn blog dan reageer ik netjes. Maar (on)bewust ga ik online discussies toch uit te weg. Omdat je elkaar niet ziet, zie je bijvoorbeeld de gezichtsuitdrukking en houding van de reageerder niet. Daarnaast ken je zijn achtergrond ook niet. Je mist daardoor heel belangrijke aspecten én dat maakt het lastig. Het is verder natuurlijk heel makkelijk om fel te reageren als je niet echt tegenover elkaar staat. Lekker makkelijk zo anoniem van voor je pc’tje. Nee, daarom hou ik alles in het nette. Dan kunnen reacties ook niet verkeerd worden begrepen.

Zeker als ondernemer moet je daar rekening mee houden. Reacties worden namelijk ook in Google gevonden. Tja, en als je dan erg onbeschoft reageert dan komt dat je profilering niet ten goede. Maar zelfs als je geen bedrijf hebt, vind ik het belangrijk dat je goed over iedere reactie nadenkt. Zo krijg ik regelmatig mailtjes van personen die jaren (of maanden) geleden een reactie hebben geplaatst. Ze vragen zich af of ik die toevallig niet kan verwijderen. Want als ze zichzelf Googlen wordt die uitspraak gevonden en meestal scoort de gedane uitspraak niet zo goed bij potentiële werkgevers. Dus bloggers let ook op hoe je reageert als je reacties krijgt op één van je berichten.

bloggen_tip_365dagen_discussies_discussieren_online_reacties