Selecteer een pagina

Muziek vier je natuurlijk vandaag! Het is namelijk Record Store Day. Vandaag vinden er in verschillende onafhankelijke platenwinkels in het hele land optredens plaatst en er worden speciale platen speciaal voor deze plaat uitgebracht. Een dag waar een liefhebber van muziek dus niet aan voorbij mag gaan op zijn of haar blog.

Muziek & bloggers

Bloggers en muziek dat blijkt toch een bijzondere combinatie. Als je de ingevulde blogspiratie-tags leest, dan ontdek je dat de club bloggers die zich echt door muziek laat inspireren zeer klein is. De meeste bloggers werken ook liever in stilte. Staat de muziek te hard, dan zijn ze bang dat ze zinnen voor hun blog gaan verwarren met de teksten uit de muziek. Niet mee blèren, maar typen dus.

Toch komen er bij mij echt verschillende ideeën voor een blog in mijn hoofd als ik aan muziek denk. Ieder heeft wel nummers die voor hem of haar speciaal zijn. Op een persoonlijk blog kun je schrijven over het nummer waar jij voor het eerst op schuifelde of de eerste plaat of cd die je had. Persoonlijk denk ik dan meteen aan Kinderen voor Kinderen. Ieder jaar met Sinterklaas kreeg ik er weer een cassettebandje bij. Fashionbloggers kunnen op zo’n dag als vandaag wat schrijven over de artiesten die ook allemaal als mode-ontwerper aan de slag gaan. Foodbloggers zouden er een grapje van kunnen maken, waarbij ze een nummertje zoeken waarin eten centraal staat. Ik denk dat meteen aan Ria Valk…

Muziek inspireert

Ik heb hier boven natuurlijk al een paar voorbeelden genoemd van hoe muziek inspireert. Toch kun je er ook nog op een andere manier mee om gaan. Ga er gewoon eens goed voor zitten en luister dan echt naar een nummer. Laat je niet afleiden door je omgeving, leg die smartphone of laptop aan de kant en leef je helemaal in. Zo zul je weer op heel andere ideeën komen.

Zakelijk gezien… kun je bij muziek ook denken aan artiesten. Dat zijn natuurlijk ook echte ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan Guus Meeuwis die na het faillissement van The Entertainment Group het hoofd niet liet hangen en zelf met een management- en boekingsbureau begon. Of een Marco Borsato die al vijfentwintig jaar in het vak zit en steeds weer weet te verbazen met zijn albums. Misschien hebben je helden van vroeger ook wel iets bijgedragen aan waar je nu staat. Dan kun je daar op zo’n dag die in het teken van muziek staat echt wel over schrijven. Op Record Store Day denken velen namelijk terug aan de tijd waarop je een langspeelplaat echt volledig luisterde; zappen tussen verschillende nummers was namelijk geen sinecure.

Legendarische optredens

Maar als je aan muziek denkt, dan denk je natuurlijk ook aan legendarische optredens. Ja, zo’n term die muziekjournalisten al vaak gebruiken voor een uniek optreden van een grote artiest. Maar voor jou kan zo’n concert natuurlijk ook een heel andere reden hebben om legendarisch te zijn. Wie weet heb je wel iets bijzonders meegemaakt. Je lief leren kennen, op het podium getrokken door de artiest, een huwelijksaanzoek of juist flauw gevallen na uren wachten en dus toch het optreden gemist. Allemaal anekdotes die op zo’n dag als vandaag ook perfect op je blog passen.

Weet je nog niet wat je gaat doen vandaag? Nou, dan sluit ik deze blog af met een tip. In het kader van Record Store Day zijn er allemaal live-optredens gratis te bezoeken in platenzaken. Zo komt in de Concerto in Amsterdam gewoon Dotan en kensington sluit hier af. Als je hier klikt, ontdek je welke artiesten er door het hele land optreden.

Wat heb jij met muziek… Verwerk dat gevoel in een blogpost.

bloggen_tips_365dagen_muziek_record_store_day