Selecteer een pagina

Zeeuws-Vlaanderen wordt door verschillende bloggers op de kaart gezet. De bekendste is natuurlijk Petra de Boevere, die je ook wel kent als Meisje van de Slijterij. Maar voor deze blog 5 heb ik nog vier andere bloggers gevonden die actief zijn vanuit de regio waar ik ben opgegroeid.

bloggers_tips_zeeuws-vlaanderen_petradeboevere_slijterijmeisjeMeisje van de Slijterij – Petra de Boevere blogt al sinds 2003. En hoe! Zij is wat mij betreft echt het voorbeeld dat aantoont wat met een blog allemaal mogelijk is. Ze heeft zo een enorm netwerk opgebouwd (en vervolgens verder uitgebouwd op social media). Dit resulteerde in twee boeken, ze geeft lezingen door het hele land én haar nieuwe slijterij in het Zeeuws-Vlaamse Sluis realiseerde – met steun vanuit haar netwerk – via crowdfunding.

Petra blogt niet meer zo heel vaak, maar als ze schrijft dan zijn de woorden raak. Lees ‘Opgelicht, maar aangifte doen mag niet.‘ maar eens. En wat denk je van de kwestie met de Meisjes van de Slijterij. Ze schreef een ‘Open brief aan de Dames van Lamers‘. Twee pittige voorbeelden natuurlijk, maar ze schrijft ook fijne blogs over drank en over bijzondere contacten. Zo heeft ze twee weken geleden voor het eerst haar culinair event georganiseerd.

bloggers_tips_zeeuws-vlaanderen_fashionjunkyFashion Junky – Evelien Platteeuw is ook zo’n dame die er uit springt met haar blog Fashion Junky. Ze blogt al sinds november 2006 over fashion, lifestyle en personal style. Voor haar werk komt ze op bijzondere plekken en in contact met bekende Nederlanders als Victoria Koblenko en Addy van den Krommenacker. Dat geeft haar blog net weer iets extra’s, want ook hier schrijft ze interessant over. Zo’n kijkje achter de schermen blijft het op blogs goed doen.

De site ziet er erg mooi uit en ook de combinatie van berichten is mooi gedosseerd. Van een persoonlijk blog over haar ‘topleven‘, tot ‘Classy is the origineel black‘ en de ‘hipsterknot‘. Evelien heeft een vlotte schrijfstijl, waardoor Fashion Junky heel plezierig leest. Fijn dus voor op een zondag als vandaag. Wat mij betreft laat deze blogger zien dat men ook in Zeeuws-Vlaanderen weet wat stijl is.

bloggers_tips_zeeuws-vlaanderen_foodandotherfriends_farahFood and other friends – Farah blogt sinds april 2013 op Food and other friends. Zoals ze zelf schrijft: “Het bourgondische leven is me met de paplepel ingegoten. Lekker koken, eten… I Love it. Daarnaast ben ik ook dol op reizen en ontdek ik graag nieuwe plekken. Ook heb ik stiekem een kleine kringloop tic.” Die zaken komen samen op haar blog, waarbij food de laatste tijd echt de boventoon heeft.

De site is goed verzorgd met mooie foto’s en heldere teksten. Wel zo fijn als je een recept wil proberen. Erg leuk ook dat ze een moeilijkheidsgraad benoemd bij de recepten, zo is de ‘groenteschotel met zoete aardappel‘ bijvoorbeeld makkelijk. En van de mango salsa met gegrilde zalm word ik meteen vrolijk. Maar lees ook ‘Travel: in je eentje dansen op de vulkaan‘.

bloggers_tips_zeeuws-vlaanderen_conny_gremberghes_blogGremberghe’s blog – Conny van Gremberghe is in het Zeeuws-Vlaamse een bekende. Jarenlang heeft hij als journalist voor de regionale media PZC en BN/De Stem geschreven (dezelfde waar ik als student journalistiek mijn eerste stappen als freelancer zette). Sinds hij voor zichzelf begonnen is, geeft hij op zijn blog ook zijn visie op wat er in het Zeeuws-Vlaamse speelt. Voor mij fijn om te volgen, omdat ik – nu ik in het Brabantse Cuijk woon – zo wel op de hoogte blijf.

Dat deze blogger van origine journalist is, merk je meteen. Zijn artikelen zijn uitgebreid en hij zal niet zomaar iets roepen. Nee, hij komt met onderbouwde verhalen. Waarbij hij natuurlijk zijn mening niet onder stoelen of banken schuift. Lees bijvoorbeeld ‘Waar gaan deze verkiezingen om‘. Maar ook ‘De misplaatste geilheid van Ben de Reu‘ en ‘Fifty shades of grey enzo‘ zijn aanraders. De berichten van deze blogger zijn namelijk altijd actueel. Woon je in Zeeuws-Vlaanderen of liggen hier je roots, dan mis staat Gremberghe’s blog niet bij je favorieten.

bloggers_tips_zeeuws-vlaanderen_zwingodinZwingodin – Toen ik op Facebook vroeg naar welke bloggers niet in deze lijst mogen ontbreken, stuurde Petra mij de link naar de blog van Zwingodin. Dat is wel een bijzonder verhaal. Want zoals op de site wordt omschreven “In 2010 verscheen op het strand nabij natuurgebied Het win een beeld-met-telefoon. Titel: Zwingodin. Dit beeld leeft aan het strand, maar ook op twitter, blogger en facebook een goddelijk leven.” Die updates worden geschreven door een verslaggeefster en journalist.

Ze schrijft over wat er speelt in de omgeving van het beeld, maar ook over zaken zoals Facebook. Want dat is namelijk nog al een gedoe. Maar kijk ook eens naar de beeldberichten, zoals ‘Narcisme‘ en ‘Hoe hoog sta ik’. Gelukkig plaatst ze op Facebook en Twitter wel iets meer updates dan op haar blog. Op Facebook kan ze nog wel wat likes gebruiken.