Selecteer een pagina

Vasten is een katholieke traditie die start op Aswoensdag. De vastentijd duurt veertig dagen tot en met de zaterdag voor Pasen, die ook wel Stille Zaterdag wordt genoemd. Tot klokslag 24.00 uur mag er op dinsdag nog carnaval gevierd worden op de zogenaamde vastenavond; daarna is het tijd voor bezinning.

Vasten: hoe werkt dat nu?

Een stukje historie om deze periode beter te begrijpen en dus ook toe te kunnen passen op je blog. Wikipedia schrijft: “De veertigdagentijd is een periode van vasten en bezinning op de feitelijke christelijke levenspraktijk. Alhoewel er zesenveertig dagen verlopen tussen Aswoensdag en Pasen (einde van de vastentijd) wordt er traditioneel (binnen de Katholieke Kerk) niet gevast op de zes zondagen tijdens die periode waardoor je op veertig dagen uitkomt.”

Wat je in die veertig dagen tijd doet, heeft de Nederlandse Bisschoppenconferentie best vrij gelaten. Vanaf 1989 schrijf zij het volgende voor: “Wij bepalen dat Aswoensdag en Goede vrijdag dagen van verplichte vasten en onthouding in spijs en drank zijn.” Als je je de overige dagen in de 40-dagen tijd beperkt in eten, drinken, roken en andere genoegens dan voldoe je al aan die plicht.

Alternatief vasten op je blog?

Omdat de regels zo vrij zijn, zie je verschillende vormen van ‘alternatief vasten’. En daar hoef je echt niet gelovig voor te zijn. Er zijn echt verschillende voorbeelden te noemen: en juist daar zit hem de inspiratie voor bloggers. Als je een persoonlijk blog hebt, kun je hier alle kanten mee op. Heb je een nicheblog, dan moet je natuurlijk wel iets uitzoeken dat bij je doelgroep past. Als fashionblogger bijvoorbeeld veertig dagen geen nieuwe kleren kopen; of als beautyblogger veertig dagen (of langer) je haar niet wassen. Of als food-blogger bijvoorbeeld veertig dagen zonder vlees.

Natuurlijk kun je dit ook omdraaien en kiezen om tijdens deze periode van vasten juist iets wel te doen. Nu kun je zeggen, dan ga ik veertig producten uit mijn webshop delen, maar dat vind ik persoonlijk niet bij vasten passen. Als je aan vasten denkt, dan denk je wel aan een uitdaging. En aan zaken waarmee je helpt. Dus veertig tips die je klanten echt ondersteuning bieden. Die zou je dan later kunnen bundelen tot een ebook, die de personen ontvangen die je inschrijven voor je nieuwsbrief. Werkzaam in een branche, waarbij mensen echt de uitdaging aangaan? Dan kun je veertig motivatie-tips delen. Van tips tot inspirerende citaten en ga zo maar verder.

Vasten mag traditioneel gezien dan starten op Aswoensdag; als je tip helemaal niets met deze tijd te maken heeft, dan kun je dit idee ook gebruiken op een later moment. Van veertig dagen kun je dan bijvoorbeeld ook één maandag of 25 dagen maken.

bloggen_tip_365dagen_vasten_aswoensdag