Selecteer een pagina

Proefdieren: misschien zijn we dat als bloggers allemaal wel een beetje. Als je de nodige bloggers volgt, ontdek je de ene na de andere review. We testen er op los. Tijd om op de Internationale Dag tegen Proefdieren hier eens verder in te duiken.

Dag tegen Proefdieren

Het is vandaag World Day For Animals In Laboratories. De bedenkers willen hiermee het signaal laten horen dat er een einde moet komen aan het gebruik van proefdieren in laboratoria. De Verenigde Naties hebben deze dag erkend en verschillende dierenorganisaties grijpen vandaag dan ook aan om actie te voeren.

Proefdieren worden met name gebruikt voor cosmetica en medicijnen. Het aantal daalt wel. Als je kijkt naar cijfers van Proefdiervrij dan zie je dat er in de laatste 25 jaar een daling te zien is van meer dan 1,5 miljoen naar minder dan 600.000. Muizen en ratten worden hierbij het meest gebruikt.

Bloggers & proefdieren

Toen ik zag dat het de Internationale Dag tegen Proefdieren was, moest ik ook meteen aan Teske denken. Op haar blog Teskuh besloot ze begin dit jaar om alleen nog maar dierproefvrije make-up te gebruiken en testen. Ze heeft daarbij ook een overzicht gemaakt van merken die al dierproefvrij zijn en merken die nog gebruik maken van proefdieren, dan moet je dus denken aan MAC, L’Oréal, maar parfummerken als Jo Malone en Thierry Mugler. Ze heeft maar liefst 450 reacties op dit bericht gehad!

Sophie van Naoki deed dit al eerder. Vijf keer in de week plaatst ze artikelen over diervriendelijke en eco beauty! Nu Teske haar heeft genoemd, volgen meer bloggers het voorbeeld. Zoals Dainty Ribbons, The Sparkling Beauty en Gek op make-up.

Maar wat blog ik hier nu over?

Ik begon m’n blog er natuurlijk al mee. Zijn wij als bloggers niet allemaal een beetje een proefdier. We testen werkelijk alles om er een review over te schrijven. En zelfs als je geen recensie schrijft, maar puur een ervaringsverhaal deelt dan heb je het dus alweer over je bevindingen. Dit heb jij gedaan, zo vond je het etc. Zo heb je dus een figuurlijke link met het onderwerp van vandaag.

Maar als je alleen naar het onderwerp ‘proefdieren’ kijkt, daarop kun je al veel bedenken. Je kunt het voorbeeld van Teske volgen en cosmetica weren die op proefdieren is getest. Of je schrijft een blog over hoe dat bij jou in de branche gaat en wat je daar van denkt. Zeker als je een vooruitstrevende techniek gebruikt, waardoor proefdieren nu verleden tijd zijn, is dat natuurlijk wel een bericht waard. Ga er niet vanuit dat je lezers dat weten.

Of deed je zelf mee aan zo’n test…

En ken je die oproepjes uit de krant waarin bedrijven altijd op zoek zijn naar mensen die medicijnen willen testen voor een bepaalde vergoeding. Als je al eens aan zo’n onderzoek hebt meegedaan, kun je hier ook over schrijven. Ook in dit geval was jij dus zelf het proefdier. Juist in dit soort verhalen zijn mensen geïnteresseerd. En als je een persoonlijk blog hebt, past dit natuurlijk perfect.

Welk idee schoot jou te binnen toen je ‘proefdieren’ las, blog daar eens over.

bloggen_tips_365dagen_proefdieren