Selecteer een pagina

Jeugdsentiment omzetten naar nu… Ja, want met dat gevoel van vroeger kun je de lezer echt in je verhaal trekken. Grote kans namelijk dat die je voorbeelden kent en zelf ook met weemoed terug denkt aan die tijd. Zo’n post staat garant voor reacties; op je blog of social media.

Ik heb gister een bezoek gebracht aan basisschool ’t Startblok om een blogles te geven aan groep 5 en 6. Al vanaf het moment dat ik het schoolplein op liep, schoten er allebei beelden in mijn hoofd voorbij. Nee, ik heb hier dan wel niet op school gezeten, maar die spelende kinderen doen mij wel herinneren aan de tijd dat ik samenspeelde met mijn klasgenootjes. Elastieken, touwtje springen en – helaas, want daar was ik geen held in – ook bokjespringen. Puur jeugdsentiment wat mij betreft.

Jeugdsentiment – herkenbaar

Herken jij dat ook? Dat is namelijk het voordeel van jeugdsentiment verwerken in een tekst. Als je lezers hebt die ongeveer even oud zijn, zullen ze zaken die je benoemd herkennen. Misschien dacht jij net wel ‘dat deden wij ook’ om vervolgens weg te dromen naar het schoolplein uit jouw jeugd.

Ik vertel de leerlingen over het feit dat ik altijd journalist wilde worden. Dat ik wilde schrijven voor kranten en tijdschriften. Schrijven, deed ik zelfs al toen ik zo oud als hun was. In mijn dagboek. Ja, dat is inderdaad een beetje een soort blog. Alleen deel je op een blog je geheimen niet, omdat heel de wereld mee kan lezen. Daarna volgde de schoolkrant. Weer thuis denk ik aan de tijd dat we met onze schoolkrant genomineerd waren in voor verschillende categorieën voor de titel ‘de beste schoolkrant van Nederland’. Denk dat ik een jaar of vijftien was toen we met drie redactieleden vanuit het Zeeuws-Vlaamse naar Amsterdam gingen voor de uitreiking. En dat was een hele toer; vanuit de polder naar de grote stad, voor het eerst met de trein en dan zonder ouders. Zo’n eerste keer alleen op pad, dat levert toch mooie herinneringen op.

Hoe vertaal je jeugdsentiment naar een blog

Natuurlijk kun je er voor kiezen om gewoon herinneringen op te halen en die te beschrijven. Dan denk ik aan dat ik naast de radio zat om nummers uit de top 50 op te nemen – vinger op rec en hopen dat de presentator niet te lang door de plaat kletste. Aan de tijd dat we voor Sinterklaas eigenlijk altijd wel een cassettebandje van Kinderen voor Kinderen kregen – en hoe ik nu nog steeds ‘Op een onbewoond eiland’ en ‘Waanzinnig gedroomd’ volledig kan meezingen. En ga zo maar door. Als je eenmaal die knop omzet, komt de ene na de andere gedachte. Hou het lekker positief; want dat is jeugdsentiment natuurlijk ook. Het is het gevoel naar een tijd waar je weer even terug naar verlangt. Heerlijk toch zo zonder zorgen kunnen spelen op het speeltuin; je nergens druk over maken, dat deden je ouders wel.

Maar je kunt er ook voor kiezen om het gevoel van toen als voorbeeld te gebruiken om met een situatie uit deze tijd te vergelijken. Dat kan bijvoorbeeld goed als je maatschappelijke thema’s aan wil stippen. Ook voor de zakelijk blogger werkt dit goed. Je geeft zo net iets persoonlijks weg, waardoor je een band opbouwt met je lezer, maar kan ook gewoon over je product of dienst vertellen. Misschien breng jij dat gevoel waar we met weemoed aan terugdenken met jouw dienst wel terug. Ga er maar eens voor zitten.

Zo deden deze bloggers het

Jeugdsentiment jaren 90: serie ‘Dag Sinterklaas’ van Thuis bij Milou. Heel veel bloggers vulden ook de jeugdsentiment tag in, die je in dit overzicht terug kunt vinden (bij persoonlijk). Open interieurs schreef over kerstballen met humor en een kerststal met jeugdsentiment.  En wat denk je van de Kinder Bueno cheesecake van Culy… Dit recept is helemaal gebaseerd op jeugdsentiment.

Vertaal jouw jeugdsentiment-gevoel naar een blogpost die echt op je site past.

bloggen_tips_365dagen_jeugdsentiment_voorbeelden