Selecteer een pagina

Heb jij een Facebook-groep en wil je iedereen taggen, dan kan dat tegenwoordig met de @iedereen of @everyone tag. Eén keer per dag kun je deze aan een bericht in je groep toevoegen, zodat iedereen melding krijgt. Handige oplossing voor beheerders, maar vanuit leden van Facebook-groepen wordt er ook wel gemopperd. Zeker als je lid van veel groepen bent, kan het behoorlijk irritant zijn. Daarom dit artikel over hoe je de @iedereen tag op Facebook kunt gebruiken én natuurlijk hoe je die @everyone tag ook kunt uitzetten.

@Iedereen in Facebook groep taggen

Zoals ik hierboven al schreef, kun je als beheerder van een Facebook-groep één keer per dag in een bericht al de leden van je groep taggen. Leden krijgen een melding en zien bij het belletje dat jij ze genoemd hebt. Op die manier creëer je snel veel zichtbaarheid voor een bericht. De likes en reacties komen – zeker als je een grote groep hebt – heel snel binnen. Maar helaas zijn dat ook niet altijd positieve berichtjes; niet iedereen zit er namelijk op te wachten om steeds berichten met de @iedereen tag voorgeschoteld te krijgen.

@everyone tag gebruiken: voordelen en nadelen

Wil je de @everyone tag gebruiken, dan is het dus verstandig om even na te denken over de voordelen en nadelen van @iedereen taggen in je Facebook groep. Ik zet ze kort op een rijtje:

Voordelen:

  • Het bericht waar je de @iedereen tag bij gebruikt, bereikt het merendeel van de leden van je groep.
  • De interactie bij het bericht komt meteen op gang door likes, reacties en deelacties.
  • Facebook beloond interactie bij berichten; dus je kunt er ook zeker van zijn dat het bericht ook op de tijdlijnen van je leden voorbij komt.

Nadelen:

  • De leden van je groep kunnen de @iedereen tag als opdringerig ervaren, omdat jij voor hen bepaald wat belangrijk nieuws is. Zeker als je ‘m dagelijks gebruikt.
  • Als de leden hun meldingen aan hebben staan, dan stoor je ze dus iedere keer (en jij bent niet de enige beheerder). Dit kan als irritant worden ervaren.
  • Daarnaast hangt het natuurlijk ook helemaal af van het soort groep dat je hebt. Als je over pittige onderwerpen schrijft, kan het voor mensen ook pijnlijn zijn. Dit was voor mij de reden om voor Twijfelmoeder na te denken over het gebruik van de @iedereen tag.

Uitzetten @iedereen / @everyone tag

Hoe je de meldingen voor de @iedereen en @everyone tag kan uitzetten? Ik zet het voor je op een rijtje. Daarnaast neem ik ook nog even door hoe je instellingen rondom meldingen van een groep zo kunt zetten, dat je berichten in een groep ook ontvangt (of juist wat minder voorbij ziet komen).

Facebook tag @iedereen / @everyone uitzetten

  1. Ga naar Instellingen en privacy
  2. Klik op Instellingen
  3. Ga dan naar meldingen
  4. Als tweede onderwerp zie je Tags; daar klik je op.
  5. Hier kun je zien van wie je meldingen wilt ontvangen; als je ‘m op vrienden zet, voorkom je dat iedereen je zomaar kan taggen in een opmerking, bericht of verhaal.

Meldingsinstellingen Facebook-groep instellen

Daarnaast kun je ook de instellingen per groep even doornemen. Dit kan op diezelfde pagina als Tags en dan bij Groepen. Of je gaat naar de bewuste Facebook-groep waarvan je lid bent en de meldingsinstellingen wilt aanpassen.

Meldingsinstellingen Facebook-groep aanpassen

  1. Klik op Lid geworden
  2. Je ziet dan de mogelijkheid Meldingen beheren en Groep volgen.
  3. Bij Meldingen beheren kun je ervoor kiezen of je van Alle berichten of de Hoogtepunten een melding in de app wilt ontvangen. Of dat je ze helemaal uit zet. Bij de Pushmeldingen kun je ervoor kiezen om alleen Hoogtepunten of juist niets te ontvangen.
  4. Wil je helemaal geen meldingen krijgen, maar nog steeds in de groep kunnen? Dan kies je bij de optie Groep volgen juist voor Niet meer volgen. De berichten van de groep komen dan niet meer voorbij in je nieuwsoverzicht.

Facebook-groep snoozen

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een Facebook-groep te snoozen. Dan volg je de betreffende groep tijdelijk niet meer. Dit kun je alleen doen via een berichtje dat voorbij komt op je Facebook-tijdlijn. Klik op de drie puntjes rechts bovenaan het bericht en kies dan voor [naam] 30 dagen lang snoozen.

Wil je de berichten van de groep eerder weer zien, dan kun je ze terug activeren via Instellingen en Privacy bij voorkeuren voor overzicht. Hier zie je als tweede de Snoozen-optie staan (net als dat je mensen en pagina’s toe kunt voegen als Favoriet, zodat hun berichten hoger worden weergegeven in het overzicht. Zo zou je de VlaamsKijken-pagina dus als favoriet kunnen toevoegen). Op die Snooze-pagina zie je wie – dat kan een persoon, pagina of groep zijn – je hebt gesnoozed en je kunt ‘m dan weer activeren of juist langer snoozen.

Facebook-groep voor bloggers

Nu denk je misschien, maar waarom zou ik voor mijn blog eigenlijk een Facebook-groep hebben. Ik zal daar later uitvoeriger over schrijven. Even een korte toelichting: in mijn geval heb ik bijvoorbeeld meerdere groepen, die allemaal aansluiten bij de content die ik op VlaamsKijken deel. Op die manier kan ik fans van een betreffende serie of acteur/actrice veel directer bereiken, dan dat ik het op mijn algemene Facebook-pagina deel. De interactie binnen een groep ligt hoger, waardoor Facebook het bericht ook sneller in je tijdlijn zal vertonen. Kortom: uit Facebook-groepen kun je flink wat extra bezoekers halen. Maar daarover later meer. In 2015 schreef ik eerder het bericht: Facebook doelgroep in de gaten houden.