Selecteer een pagina

Blog tip 14: plaats eens een interview op je blog. Nu vraag je je vast af hoe dat snel, doeltreffend en uniek kan, terwijl je misschien helemaal geen journalistieke ervaring hebt. Dat is geen probleem; kies in dat geval voor een interview per mail. Als je de antwoorden weer in je inbox hebt, hoef je ze alleen nog even door te lopen en hup copy-paste je blog op. Dat gaat dus erg snel.

Zo kun je op je blog kiezen voor een interview-format, waarbij je iedere persoon dezelfde vragen stelt. Ik heb dat met ‘Mailen met…’ gedaan op Boekenblog. Iedere schrijver kreeg dezelfde vijf vragen. Maar ze gaven er allemaal hun eigen draai aan, waardoor je wel een uniek interview hebt. Blog je zakelijk dan kun je partijen met wie je veel samenwerkt zich op deze manier laten presenteren. Of je stelt zo vragen aan je klanten. De dames van Sis & So deden dat ook slim. Zij hebben vorig jaar 365 ondernemers geïnterviewd op deze manier.

Waarom het zo doeltreffend is? Je interviewt natuurlijk iemand die echt bij je blog past. Vaak vindt die persoon dat ook erg leuk en zal hij het bericht delen met anderen. Kies je voor iemand met de nodige volgers op social media, dan zal dat voor die dag echt een boost aan je bezoekerscijfers geven. Dat heb ik gezien toen ik verschillende bekende Nederlanders interviewde voor ‘Waaghals of watje’ of Jongerenblog. In dit geval ging het interview niet altijd per mail, maar vaak ook telefonisch. Als je al wat ervaring met interviews hebt, kun je hier ook voor kiezen. Als je met vaste vragen werkt, is dat niet veel moeilijker. Het uitwerken kost je alleen meer tijd.

BN’ers interviewen?
Wil je een BN’er interviewen dan moet je daar natuurlijk wel een hele goede reden voor hebben. ‘Mijn lezers vinden je zo leuk’, is dat natuurlijk niet. Of je bezoekerscijfers moeten sky high zijn, dan kan het zijn dat zijn of haar management aangeeft dat het wel kan. Een andere mooie gelegenheid zijn presentaties van een bepaalde film, tv-programma, cd – noem maar op. Als de desbetreffende BN’er iets te pluggen heeft, is een interview altijd makkelijker geregeld.

Een interview kun je via twee wegen aanvragen. Of je benadert het management van de BN’er rechtstreeks – Google is hierbij je vriend – en mailt waarom je hem of haar graag wil interviewen. Of regel het via de tv-zender waar hij of zij te zien is, de platenmaatschappij die zijn of haar album heeft uitgebracht of via het goede doel waar hij of zij het gezicht van is.

 

bloggen_tips_365dagen_interview_bekende_nederlander_regelen