Selecteer een pagina

Wist je dat het vandaag Wereld Braille Dag is? Op de geboortedag van Louis Braille wordt sinds 2001 ieder jaar op 4 januari deze dag georganiseerd. Louis Braille heeft er met zijn schrijfwijze in reliëf – nu het brailleschrift genoemd – voor gezorgd dat duizenden blinden toegang hebben verkregen tot informatie en communicatie. Nu denk je vast: wat moet ik daar nu mee voor mijn blog.

Maar zo’n dag zet je wel aan het denken. Je kunt het heel dichtbij houden. Misschien ken jezelf iemand die blind is en kies je ervoor om deze persoon eens te interviewen. Of je beschrijft een uitvinding waar jij persoonlijk niet zonder kan en zet zo die uitvinder in het zonnetje. Google even of hij of zij niet z’n eigen dag heeft, want dat zou natuurlijk ook goed kunnen. Dan plan je het bericht op die dag in.

Ieder jaar worden er op Wereld Braille Dag ook altijd bijzondere initiatieven gepresenteerd. Zo heeft het CDA er bijvoorbeeld voor gekozen om hun verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen (op 18 maart 2015) in braille uit te brengen. Zo laten ze zien dat ze ook aandacht hebben voor de ruim 300.000 blinden en slechtzienden die Nederland telt.

Een ander initiatief is de speciale versie van het boek ‘Feestmaal voor de koning’. Dit boek van schrijfster Marlies Verhelst en illustratrice Linde Faas is nu uitgebracht als tactiele (ofwel tastbare) versie. Om dit te realiseren zijn tientallen materialen gebruikt die aansluiten bij de prachtige visuele illustraties. De teksten zijn in zwartschrift en braille.