Selecteer een pagina

Vriendelijk zijn? Op deze dag doe je net iets extra’s. Het is namelijk Internationale Doe Vriendelijk Dag. Weer zo’n feestdag die overgewaaid is uit de Verenigde Staten.

Vriendelijk zijn geen vanzelfsprekendheid?

Vriendelijk zijn zou toch een vanzelfsprekendheid moeten zijn? Ja voor mij wel. Als ik mijn buren tegenkom, dan groet ik. Ik maak een praatje met bekenden die ik tegen het lijf loop in het centrum. Help als ik hulp kan bieden; en dan niet alleen aan vrienden. Nee, ook die bejaarde man die wel wat hulp bij het oversteken kan gebruiken. Laat iemand met weinig boodschappen voor als ik met een overvolle kar bij de supermarkt sta. En ga zo maar verder.

Ik heb er wel eens over getwitterd. Van zo’n klein gebaar, krijg je namelijk echt een super positieve vibe. Want wat kost het nu om een moeder die met haar kleine kinderen fiets voorrang te geven. Zij blij, omdat je duidelijk ziet dat haar dochtertje nog maar net kan fietsen en remmen nog een beetje spannend vindt. De glimlach die dan vaak volgt – mensen waarderen het namelijk dat je vriendelijk bent – zorgt niet alleen voor een goed gevoel, maar ook voor inspiratie. Ik begrijp echt niet dat er mensen zijn die hun plekje in de trein ( tram of bus) niet afstaan aan dame op leeftijd, die ook nog eens moeilijk ter been is. Als persoonlijk blogger kun je zo’n voorbeeld beschrijven, maar ook je ongenoegen uiten over hoe vriendelijk we zijn of je zet vandaag – omdat het Internationale Doe Vriendelijk Dag is – iemand in het zonnetje.

Zou klantenservice altijd moeten zijn

Als je één bedrijfstak moet noemen, waarin vriendelijk zijn het allerbelangrijkste is dan is dat natuurlijk de klantenservice. Misschien heb jij een groter bedrijf en hier dus mensen voor in dienst. Maar als je zelf het contact met de klant hebt – en dus ook verantwoordelijk ben voor de afhandeling van klachten – dan is het heel belangrijk dat je vriendelijk blijft. Ook als je bijvoorbeeld reageert op een negatieve reactie op je blog, een slechte beoordeling op een review-site of een vervelende uiting op social media. Probeer in dit soort situaties ook om te denken; ook van kritiek kun je leren. Het geleerde zou je dan weer kunnen beschrijven in een blogpost. Dit geldt ook voor de professionele bloggers; krijg je commentaar op bepaalde zaken blijf dan vriendelijk en kijk of je er iets aan kunt doen (als de kritiek natuurlijk terecht is).

Maar je kunt die reacties ook voorzijn. Als jezelf al hebt gemerkt dat een bepaald product of dienst toch een minpuntje heeft, dan mag je daar best over schrijven. De klant zal het waarderen dat je eerlijk bent. In die blogpost ga je natuurlijk niet te veel in op het probleem zelf, maar je geeft juist aan hoe je dit kunt voorkomen. Je biedt hulp, want juist als het misgaat gaan mensen zoeken naar informatie. Die jij dus al biedt op je blog. Of misschien krijg je reacties op je slechte gebruik van de Nederlandse taal. Verzwijg dan niet dat Nederlands niet je moedertaal is, of dat je dyslectisch bent. Nee, wees eerlijk. Dan zul je merken dat je lezers ook weer een stuk mulder zijn in hun reacties.

Met dank aan vaste lezeres Linda, die mij tipte wat deze dag betreft. Ik hoop dat je ook iets hebt aan de uitwerking van deze tip. Als jullie zelf tips, vragen of blognieuws hebben, mail dan naar info@blogqueen.nl.bloggen_tip_365dagen_vriendelijk_klantenservice_eerlijk_dag