Selecteer een pagina

Stilte… kan soms zo indrukwekkend zijn. Zeker op zo’n dag als vandaag. Het is namelijk de Internationale Dag van de Stilte. Een dag tegen pesten. Maar stilte is meer… het werkt voor mij echt inspirerend. Nee, ik ben niet zo’n zwever, maar zelfs voor de nuchtere bloggers onder ons biedt de stilte inspiratie.

Stilte inspirerend

Voor mij persoonlijk werkt de stilte altijd heel inspirerend. Net of ik de woorden voor een tekst dan in mijn hoofd hoor en zo het hele verhaal vliegensvlug kan schrijven. Als ik iemand geïnterviewd heb, dan speelt er als het ware een bandje af waarbij ik ook echt de stem van die persoon weer hoor.

Stilte betekent ook dat je perfect kunt brainstormen over een wereld zoals jij die graag zou zien. Je wordt niet beïnvloed door gesprekken, getoeter, geschreeuw, ge… (vul zelf maar in), want er zijn heel wat geluiden die je afleiden. En focus is wat mij betreft echt heel belangrijk voor een blogger.

Behoefte aan stilte

Ik schreef het hierboven al ‘ik ben niet zo’n zwever’. Voor mijn geen meditatie-sessies, stilte-retraites en ga zo maar op. Stil zijn, is voor mij aan de andere kant namelijk nogal een uitdaging. Van jongs af aan ben ik een kletskous. Ik hou er van om eindeloos te beppen met vriendinnen, maar ook gesprekken met wildvreemden inspireren mij. Misschien heb ik daardoor aan de andere kant juist zo die behoefte aan stilte.

Maar wist je dat stilte ook noodzakelijk is? Ben je na een brainstorm even stil, dan kunnen ideeën beter bezinken. Daardoor kun je vervolgens weer effectiever aan de slag. Stilte wordt ook veel gebruikt in brainstorm-sessies. Als je met een groepje gaat brainstormen over je blog – bijvoorbeeld met de medewerkers van je bedrijf of een groep andere bloggers – is het goed om eens een kwartiertje allemaal je mond te houden. Ga Googlen, blader door een boek, doe iets voor jezelf… Later wissel je je ideeën uit. Je zult zien dat daar weer heel andere zaken uitkomen, dan op het moment waarop je meteen ideeën was gaan spuien. Meer doordracht.

Durf stil te zijn

Stiltes zijn ook confronterend. Daarom is die Internationale Dag van de Stilte er natuurlijk ook. Dan dringt het wel even binnen. Maar durf het ook stil te laten zijn. Je hoeft echt niet altijd meteen iets terug te zeggen. Ik heb tijdens een workshop Zakelijk Flirten begrepen dat vrouwen dagelijks 21.000 woorden nodig hebben om hun boodschap over te brengen. Voor mannen is dat 8.000. Kijk dat zo’n man dan niet meteen een weerwoord heeft, is niet zo gek. Maar bekogel ‘m dan niet meteen met nog meer woorden. Dan kan ie je echt niet volgen.

Weet je, het draait ook niet alleen om woorden. Het gaat ook om lichaamstaal. Heb je daar nog aandacht voor als je maar door blijft ratelen? Zie je hoe je gesprekspartner reageert? Kun je daar op in spelen. Nee, als je niet stil durft te zijn, mis je echt belangrijke punten. Lees er dit artikel van Management Team maar eens over.  Nu denk je wat kan ik daar als blogger mee… Nou, door die stiltes kun je iemand nog beter leren kennen en dus weer meer inspiratie op doen. De stilte zegt zoveel meer.

Stilte indrukwekkend

Maar stiltes zijn simpelweg ook indrukwekkend. Als we op 4 mei stil staan bij de gesneuvelden dan krijg ik er kippenvel van. Dat zul je ook herkennen bij andere emotionele momenten. En juist daar doe je ook weer inspiratie op.

Laten we het vrolijk houden. Ga gewoon naar buiten – loop eens een natuurgebied in – en luister dan eens echt. Is de stilte dan niet indrukwekkend? Het is toch prachtig hoe die dan wordt verstoord door het geluid van bijzondere vogels. Dat getjielp maakt je toch spontaan vrolijk. Zelfs regendruppels op een plat dak, krijgen dan iets bijzonders. Grijp die momenten ook aan om tot ideeën voor je blog te komen.

Beschrijf het moment van stilte dat jou is bijgebleven.

bloggen_tips_365dagen_stilte