Selecteer een pagina

Niet doen… als je in de titel van je blog schrijft dat je iets niet moet doen, kopen, kijken of noem maar op, dan zul je zien dat het je lezers wel triggert om het bericht te lezen. Mensen zijn namelijk ontzettend nieuwsgierig.

Niet doen? Juist wel!

Hoe zit dat toch… Waarom willen we wat niet niet mogen doen, juist wel doen? Dat zit in ons. Kijk maar naar het verhaal van Adam en Eva. God plaatste Adam en Eva in de Hof van Eden en zei dat al het fruit uit de bomen gegeten kon worden, behalve dat dat aan de boom van de kennis van goed en kwaad hing. Een slag wist Eva toch te overtuigen… Zij at de verboden vrucht.

Mensen zijn nieuwsgierig naar het onbekende. Ook al weten we dat die beslissing niet goed is voor onze gezondheid, portemonnee of relatie. Soms gaan we ons echt te buiten. Over de gevolgen maken we ons op dat moment niet druk; dat is van latere zorg. Met name als je erg impulsief bent, kun je jezelf ook in problemen brengen.

Insane Central Arcade

Niet doen! Burgerlijk

“Niet doen, want anders…” dat hebben je ouders vast ook regelmatig tegen je gezegd toen je nog klein was. Vaak deed je dat dan wel; om je ouders te testen, of omdat je er echt geen gevaar in zag. Ook op latere leeftijd blijft het aantrekkelijk om buiten de lijntjes te kleuren. Waarom zouden we allemaal hetzelfde doen; dat is zo burgerlijk.

Burgerlijke ongehoorzaamheid… we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Maar de meeste van ons weten wel wat kan en wat niet. Zo weet je dat aan de noodrem trekken in de trein echt not done is, terwijl je daar misschien best nieuwsgierig naar bent. Maar als er op een bankje een papiertje hangt met ‘net geschilderd, NAT!’ dan zullen velen van ons echt even voelen. Zo gaat dat online ook. Als je leest dat je iets niet moet lezen, ben je toch nieuwsgierig naar wat er staat. Kopt die ene blogger ‘niet doen, want…’ dan wil je toch die uitleg lezen. Je moppert misschien wel even “Waar haalt die het lef vandaan om dat te bepalen voor mij?”

Maar misschien zit er nog wel meer achter… Als jij dat weet, laat het dan vooral weten. Ik wil hier nog wel eens dieper op in gaan… Zo heb ik namelijk ook gelezen dat onze hersenen een blinde vlek voor niet hebben. Ik ben benieuwd… Voor jullie voor nu nog een leuk filmpje en natuurlijk de opdracht.

Schrijf een blog over iets wat je lezers absoluut niet moeten doen. Je kunt ‘m ook op jezelf betrekken als je persoonlijker blogt; wanneer had jij beter geluisterd naar ‘niet doen!’

 

bloggen_tips_365dagen_niet-doen