Selecteer een pagina

Goede vrijdag is dat voor jou vandaag een vrije dag of een werkdag? Als zelfstandig ondernemer moet ik toegeven dat ik gewoon aan de slag ga. Er zijn deadlines die gehaald moeten worden. Maar er zijn natuurlijk bedrijven die hun deuren wel sluiten… Niet allemaal… en dat zet mij op zo’n dag dan aan het denken. Blogonderwerpen die gekoppeld zijn aan deze dag, komen dan zo naar boven.

Wat is Goede Vrijdag eigenlijk?

Het leuke van deze challenge is ook dat ik nu in bijzondere dagen duik. Dagen waar ik ik soms wel al wat over weet, maar ook dagen die nieuw voor mij zijn. Goede Vrijdag ken ik ook uit mijn basisschooltijd. Op onze katholieke school werd hier natuurlijk aandacht aanbesteed. Ik herinner me dat we op een bepaald moment naar de kerk gingen om daar de schilderijen van de kruisweg te bekijken. Wanneer precies… dat durf ik niet te zeggen. Volgens mij waren wij op Goede Vrijdag altijd vrij…

Maar wat is Goede Vrijdag nu? Het is de vrijdag voor Pasen (daar zondag meer over). Op deze dag herdenken christenen de kruisiging van Jezus. Wat dan natuurlijk meteen een vraag is die in je op komt: ‘waarom is de dag waarop iemand gedood wordt dan een goede dag…’ Als je een persoonlijk blog hebt of over religie schrijft, dan kun je hier natuurlijk verder op in gaan. Misschien kun je ook wel iets met de gedachte en die vertalen naar een situatie, waarbij je ook afscheid hebt moeten nemen van iemand.

Vrij op Goede Vrijdag?

Officieel is Goede Vrijdag geen vrije dag, omdat hij zowel in Nederland als België niet onder de algemeen erkende feestdagen valt. Het is in Nederland alleen een verplichte vrije dag voor bepaalde sectoren waarin ambtenaren werken. Daarom zijn overheidsinstanties, scholen, gemeente- en provinciehuizen dicht.

Let op: is er in een stad op vrijdag koopavond, dan vervalt deze. Door de Winkeltijdenwet mogen winkels op Goede Vrijdag niet later open zijn dan 19.00 uur. De meeste winkels sluiten daarom al om 18.00 uur. Geldt dit voor jullie, dan kun je hier een bericht over schrijven.

Werken of vrije dag?

Dat hele vrije dagen gedoe – wanneer wel en wanneer niet – is natuurlijk voor meerdere bloggers interessant. Als ondernemer kun je schrijven waarom je bedrijf wel of niet geopend is. Maar als mama blogger kan ik me voorstellen dat je af en toe helemaal gek wordt van al die verschillende vrije dagen. Is je kind nu wel of niet op Goede Vrijdag vrij? Kun je dus een lang weekend weg (want sluit aan op Pasen) of toch weer niet. En dan zie ik op Facebook vanavond ook berichten voorbij komen van gezinnen waarvan één kind vrij is en de ander juist naar school moet. Lastig plannen zo.

Hoe laat jij je vandaag door deze Goede Vrijdag inspireren? Religie, vrije dagen of zijn voor jou vrijdagen altijd goede dagen?

bloggen_tips_365dagen_goede-vrijdag_vrij