Selecteer een pagina

Freewriten is de ideale manier om binnen no time een bericht voor je blog te schrijven. Zonder na te denken gewoon schrijven wat je wil. Ideaal om je writer’s block te overwinnen.

Zondag is wat mij betreft een heerlijke dag om aan je blog te werken. Zeker als je al een vaste baan hebt, kun je op zondag meestal wel een uurtje (of meer) vrij maken om te schrijven. Maar wat als je dan een writer’s block hebt? Als de woorden niet uit je vingers willen komen. Het scherm leeg blijft? Dan is freewriten echt ideaal. Deze schrijfmethode is in 1965 door Peter Elbow ontwikkeld. Op hem had deze wijze van schrijven zelfs een therapeutische effect en hij kreeg er meer zelfvertrouwen door. Dat schrijft hij in zijn boek ‘Writing with Power’.

Wat zijn de voordelen freewriten?

Bij freewriten ga je meteen schrijven, waarbij je even niet nadenkt over de structuur of taal- en spelfouten. Je noteert meteen je gedachten of de beelden die je bij een bepaald idee of onderwerp hebt. Zo geef je woorden aan de dingen die meteen naar de oppervlakte van je bewustzijn komen.

Dankzij freewriten vergroot je de kans op nieuwe ideeën en onderwerpen. En zoals ik al schreef; het is perfect om je writer’s block te overwinnen. Wat je schrijft is namelijk niet belangrijk. Omdat je je daar geen zorgen over hoeft te maken, ondermijn je ook meteen je kritische redacteur. Misschien ken je dat stemmetje in je hoofd wel dat bij iedere alinea welk iets op te merken heeft of twijfelt of je dat nu wel moet schrijven.

Freewriten: zo doe je dat

Voor je aan de slag gaat, bepaal je eerst hoelang je gaat schrijven. Zet dan een wekkertje, zodat je niet over de tijd hoeft na te denken. Je kiest een onderwerp of idee en begint gewoon met schrijven zonder maar ergen op te letten. Opbouw, structuur, stijl, spelling – of andere zaken waar je je tijdens het schrijven druk over kunt maken – zijn even niet belangrijk.

Als de tijd voorbij is, lees je de tekst door. Getypt? Dan kun je er voor kiezen om je tekst uit te printen. Blij met wat er staat, lees ‘m dan nog even kritisch door en bewerk ‘m tot een nette blogpost. Spel- en grammaticafouten wil je tenslotte niet op je blog. Nog niet tevreden dan kun je ervoor kiezen om passages, zinnen of mooie woorden te markeren. Die kun je vervolgens als inspiratie gebruiken om nog een tijdje te freewriten. Je zult zien dat je zo een heel verrassende blogpost krijgt.

Heb jij deze methode al eens toegepast?

bloggen_tip_365dagen_freewriten_brainstorm