Selecteer een pagina

Auteursrechten moet je respecteren; ook als blogger. Omdat het vandaag Internationale Dag van het Boek en de Auteursrechten is, vind ik het goed om hier eens extra bij stil te staan. Teksten kopiëren van anderen is niet alleen uit den boze, als copycat ben je ook nog eens strafbaar bezig.

Wereldboekendag

Voor ik verder duik in de wereld van de auteursrechten, is het goed om wat achtergrondinformatie te delen over de Internationale Dag van het Boek en de Auteursrechten, die al sinds 1995 wordt georganiseerd. Opmerkelijk trouwens in Groot-Brittannië en Ierland houden ze een alternatieve datum aan.

Maar waarom nu 23 april? Dat is geen lastige keuze. Deze dag stond in Spanje als sinds 1923 in het teken van boeken. De Spanjaarden eerden toen Miguel de Cervantes, die is namelijk op deze dag overleden. Net als andere bekende schrijvers uit het verre verleden: William Shakespeare, Garcilaso de la Vega en Josep Pla.

Auteursrechten… wat zijn dat?

We pakken de Van Dale er even bij om de betekenis van dit woord letterlijk te citeren.

au·teurs·recht (het; o)

  1. (meervoud: auteursrechten) eigendomsrecht van een tekst, een kunstwerk
  2. rechtsregels hieromtrent

Tja, dan weet je natuurlijk eigenlijk nog steeds niets. De Rijksoverheid gaat er verder op in. Wist je namelijk dat het auteursrecht geregeld is in de Auteurswet. En ook Wikipedia biedt nog wat interessante uitleg.

Bloggers en auteursrechten

Eigenlijk is het heel simpel: je kopieert gewoon geen teksten, foto’s of illustraties van anderen op je blog. Dit mag je alleen doen als je er echt toestemming voor hebt. Citeren is een ander verhaal. Je mag inderdaad een kort stukje letterlijk overnemen, waarbij je naam en bron maker wel moet noemen.

Nu kan ik daar meer over schrijven, maar ik ben van de ‘schoenmaker blijf bij je leest’ gedachte. Auteurs rechten zijn niet mijn specialisatie. Er is een blogger die daar veel meer over kan vertellen en dat is natuurlijk Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law. In haar boek ‘Wetboek voor bloggers’ ontbreekt het auteursrecht natuurlijk ook niet. Daarnaast heeft ze al diverse blogs gepubliceerd over auteursrechten (klik hier); ze zijn de moeite waard.

Auteursrechten en je blog…Wat je daar over kunt schrijven? Denk aan een artikel over een copycat, de letterlijke-site kopieerders, de claim die je misschien hebt gekregen van een fotograaf of gewoon wat jij van al die regeltjes denkt.

bloggen_tips_365dagen_auteursrechten