Selecteer een pagina

Audio fragment op je blog? Misschien heb je daar nog niet aan gedacht, maar juist als het schrijven je niet zo makkelijk afgaat, kun je er voor kiezen om een bericht voor je lezers in te spreken. En zeg nou zelf, dat is niet alleen snel, maar ook nog eens verrassend.

Audio iets voor mijn blog

Of audio iets voor jouw blog is, kan ik natuurlijk van een afstandje niet beoordelen. Maar waarom probeer je het niet gewoon een keertje. Dat is ook het voordeel van een blog; je kunt experimenteren. Reageren je lezers enthousiast dan kun je vaker een audio fragment delen. Volgen er geen, of juist negatieve reacties dan weet je dat dit een leuke test was, maar niet bij je doelgroep past.

Schrik trouwens niet als je luistert naar je ingesproken bericht. Als je je stem nog nooit op band hebt gehoord dan is dat echt wennen. Als journalist heb ik ook verschillende keren een interview opgenomen en dan is het altijd even raar om jezelf te horen. Dan blijk je in zo’n audio fragment opeens wel heel erg vaak ‘uh’ te zeggen of te giechelen als een puber om de opmerking van de interviewkandidaat.

Wat kun je met audio

Met audio kun je alle kanten op. Je kunt het volledig scripten; dan schrijf je de tekst helemaal uit. Zoals ik ook heb gedaan. Ik heb namelijk eerst dit bericht geschreven en het daarna ingesproken. Dan doe je dit dus niet, omdat je snel een bericht online wil hebben, maar juist omdat je iets anders wil brengen. Of als extra service naar je lezers toe. Die hebben misschien helemaal geen tijd om een bericht te lezen en door te klikken, maar willen gewoon even kort luisteren naar een interessant of vermakelijk bericht. Bladio gaat dit nu ook brengen; niet met blogs, maar met tijdschrift-teksten.

Je kunt ook heel spontaan iets inspreken. Je pakt je recorder erbij, vertelt en plaats het audio fragment dan zonder te bewerken. Spontaan en natuurlijk razend snel. Of je vertelt alleen kort iets en laat dan het omgevingsgeluid horen. Als je bijvoorbeeld veel in de natuur werkt, dan is het toch geweldig om de vogels te laten horen. Experimenteer hier ook mee. Luister naar de audio. Tevreden? Dan kan ie online. Komt het toch niet zo over en wil je echt iets met dit idee doen verdiep je dan in opname-apparatuur. Maar ook (straat)interviews zijn natuurlijk leuk als audio fragment.

En zo klinkt dat dus als je spontaan een berichtje inspreekt:

Ik heb dit bericht opgenomen met de dictafoon-app op mijn iPhone.

bloggen_tips_365dagen_audio