Selecteer een pagina

Theatervoorstelling die je raakt… Ja, dat levert absoluut blogspiratie op. Dat kan ik nu uit eigen ervaring zeggen. Deze tip stond namelijk helemaal niet op de planning. Maar Johan Fretz en Marcel Harteveld hebben me gisteravond echt aan het denken gezet. Mijn hersenen maken overuren om alle indrukken te verwerken. Ja, dan schrijf je de tip van vandaag er gewoon ook over.

Theatervoorstelling Gebroeders Harteveld & Fretz

Zaterdagavond ben ik dus naar de try-out geweest van de nieuwe theatervoorstelling van Gebroeders Harteveld & Fretz. Johan Fretz (1985) ken je misschien wel van zijn boek ‘Fretz 2025) en zijn optredens in DWDD. Marcel Harteveld is ook geen onbekende meer, die speelt namelijk Jeroen in de tv-serie Danni Lowinkski. Daarnaast is hij ook ontzettend muzikaal. Johan ook, maar Marcel wist mij met één van de nummers uit deze theatervoorstelling echt te ontroeren. Ik geef het toe: ik pinkte zelfs een traantje weg.

Waar de nieuwe theatervoorstelling van Gebroeders Harteveld & Fretz over gaat? Nu kan ik mooi het publiciteitstekstje over schrijven, maar daar pas ik voor. Voor mij gaat deze voorstelling over het dertigersdilemma, of de zogenaamde quarterlife-crisis. De tijd van onbezonnenheid is voorbij; nu heb je het over serieuze zaken als kinderen. Dacht je ooit ‘dit wil ik doen voor mijn dertigste’ opeens heb je er nog maar een paar maanden voor. Tijd om de balans op te maken. Hoe staat het verder eigenlijk met die dromen en idealen? Durf je je gevoel echt te volgen en daarmee misschien wel de moeilijkste weg te kiezen. Maar ook een theatervoorstelling over onvoorwaardelijke vriendschap. Echt allemaal van die onderwerpen die iemand van eind twintig, begin dertig aan het denken zet. Maar ook de oudere generatie zal dit zeker snappen. Dertig is voor ieder toch wel een dingetje. Of niet soms?

Echt een aanrader deze voorstelling. Om je een beetje een idee te geven van hoe ze je aan het denken kunnen zetten. Een nummer uit een eerdere theatervoorstelling:

Blijf vooral niet binnen zitten

Wat ik met deze tip vooral wil zeggen is, blijf vooral niet binnen zitten. Durf eens naar een theatervoorstelling, tentoonstelling of andere culturelere gebeurtenis te gaan. Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat je geen tijd hebt, omdat je naast je vaste baan alle uurtjes kunt gebruiken om te schrijven. Maar je zult merken dat je vingers over het toetsenbord vliegen als je iets bijzonders hebt bijgewoond. Mijn hoofd zit nu ook vol met wat de Gebroeders Harteveld & Fretz vanavond allemaal hebben gezongen en gezegd.

Nu triggeren de woorden van cabaretiers natuurlijk al snel. Ik denk dat iedereen wel een scene uit zo’n voorstelling kan opnoemen die hem of haar is bijgebleven. Maar ook andere culturele uitingen kunnen een indruk achter laten. Dat kan al iets simpels zijn van verwondering waarom er maar zo weinig kaartjes zijn verkocht, of hoe knap het wel niet is om teksten te onthouden voor een theatervoorstelling van anderhalf uur. Of simpelweg de stilte. Even geen iPhone in handen, maar genieten van wat er op het podium gebeurd. Natuurlijk kun je thuis een filmpje op zetten of een cabaretvoorstelling bekijken, maar dan komen de woorden vaak toch minder binnen.

Welke voorstelling of tentoonstelling is jouw bijgebleven?

theatervoorstelling bloggen cultuur