Selecteer een pagina

Definities van vaktermen en andere nieuwe of relatief onbekende begrippen, kun je natuurlijk als blogger perfect ter inspiratie gebruiken voor een blogpost. Met name voor de zakelijk blogger kan dit heel interessant zijn, maar onderschat dit als beauty of fashion-blogger ook niet. Lang niet al je lezers zijn op de hoogte van al die vaktermen.

Waarom definities uitleggen

Nu vraag je je misschien af, waarom zou ik een blogpost maken over een bepaalde vakterm. Waarom moet ik de definities van vaak gebruikte begrippen in een apart bericht toelichten; dat kan ik toch ook doen als ik er over schrijf. Natuurlijk kun je dat doen, maar je wil je lezers toch ook in hun waarde laten. Niemand wil aangesproken worden als een klein kind. Ja, je kunt de vraag krijgen of je iets een keertje in jip-en-janneketaal wil uitleggen. Maar dan kies je niet voor kinderlijke taal, maar juist voor klare taal. Door eerst definities te belichten, kun je daar – als je ze weer gebruikt in een blog – voortaan gewoon naar linken.

Zoekmachine technisch is het natuurlijk ook interessant om die vaktermen eens extra te beschrijven. Want juist naar de definities van onbekende termen gaan we op zoek. “Wat is een…” en vul ze maar in. Als jij zorgt voor een goede en interessante uitleg, dan is de kans ook groter dat anderen ook linken naar je bericht. Bloggers zijn bijvoorbeeld maar al te vaak op zoek naar interessante achtergrondinformatie bij hun bericht. Definities doen het dan heel goed. Kijk maar eens naar jezelf; je kiest waarschijnlijk ook vaak voor een link naar Wikipedia, omdat daar iets helder wordt uitgelegd. Kies je ervoor om een product uit te lichten en de werking daarvan uit te leggen, dan is er sprake van een tutorial of handleiding. Daar schreef ik eerder dit over.

Definities: van ingrediënten tot E-nummers

Er lezen op BlogQueen ook de nodige beauty-, food en fashionbloggers mee. Juist voor die groep is het ook interessant om definities vak vaak gebruikte begrippen ook eens uit te lichten. Je kunt er als het ware je eigen ABC-tje van maken. Als beauty-blogger kun je bijvoorbeeld kiezen voor vaak voorkomende ingrediënten met een lastige naam. We kijken allemaal wel eens naar de ingrediëntenlijst en denken dan: ‘huh!’. Maar denk ook aan een woord als pigmentatie, hypoallergeen of pH-neutraal.

Als foodblogger kun je er voor kiezen om een aantal veelvoorkomende E-nummers eens uitvoerig te beschrijven. En als fashion-blogger is het altijd raadzaam om een algemeen artikel te schrijven over een bepaalde trend. Wat is nou bijvoorbeeld een peplum? Toen dit een trend was, werd er op allerlei blogs over geschreven, maar wat het nu eigenlijk was, daar moest ik toch even naar Googlen. En zo zijn er vast op het gebied van reizen, tech, maar ook voor mommy-bloggers termen waar je meteen aan denkt.

Welke term krijgt van jou extra aandacht?

bloggen_tips_365dagen_definities